Типовете бащи според зодията

септември 11 | , , , , , , , ,

Сред жените битува спорното мнение, че бащите рядко се занимават с възпитанието на децата. На всеки зодиакален знак е присъщо определено отношение към родителската педагогика.

ОВЕН – Максималист и идеалист. Може да посвети на любимото си чедо много сили и време. Търси оптимални варианти на отношенията дете-възрастен и често се колебае дали е постъпил правилно. Забравя бързо съмненията си. Старае се да бъде с децата си честен, взискателен, открит. Гледа на възпитанието твърде емоционално, защото самият той се чувства като дете. Лесно може да бъде експлоатиран от “питомците си” – макар че се показва твърд, всъщност не умее да казва “не” на детето си.

ТЕЛЕЦ – Ще възпитава детето си по заветите на предците, така, както са правили това родители му. Неговата линия е твърдото и взискателно отношение и може да останете с впечатление, че е възпитавал цяло поколение деца преди това. Ще апелира към опита, закона, морала и ще дава на детето си необходимите знания и умения. Неговите лични примери и забрани може да бъдат приети на нож и от детето, и от цялото семейство. Въпреки това не забравяйте, че Телец обича децата си и е надежден като скала. Той е отзивчив, добър и чувствителен и иска всичко да е отлично и „като хората“.

БЛИЗНАЦИ – Той обича да развива у детето бързо мислене и съобразителност. Значително по-лесно му е да установи с отрочето си мислен контакт, да го убеди в собствените си разумни доводи, отколкото да разбере онова, което става в душата и сърцето му. Старае се да развива у детето си дипломатичност, умереност, умение да придобива повече с минимални усилия. Ще му осигурява постоянна храна за размисъл. Но идеализъм и романтика не очаквайте от него.

РАК – Обича децата и ролята си на баща в семейството. Лесно намира емоционален контакт с детето и печели доверието му. Готов е обаче да се отнесе към чедото си като към своя собственост. Планира съдбата му трезво, практично, набелязвайки далечните и близките цели. Връзката баща-дете е дълбока и продължава дълги години.

ЛЪВ – Може да стане за детето си неоспорим авторитет или да предизвика протести, които малкият човек, поради своята беззащитност, ще сдържа известно време, а това ще се отразява на психиката му и на бъдещите му отношения с възрастните. Бащата може да обича безмерно своето чедо, стига то да отговаря на неговите изисквания, иначе ще загуби всякакъв интерес. Лъвът се старае да разшири познавателните хоризонтите на отрочето му. Романтиката в отношенията и практичността са поравно. Лъвът обаче трудно разбира нюансите на възпитанието и деликатните моменти в детската психика и е способен да изпадне в крайност.

ДЕВА – Не бърза с децата, но към бащинството се отнася сериозно. Готов е да остави възпитанието на самотек и да работи, за да може детето му да има това, което имат и другите. Приучва го към акуратност и прагматизъм, ориентира го в професионален план. На него може да се поверят грижите за физическото развитие на детето, спортното му възпитание, хигиената и храненето. Не чакайте прекалено много нежности от негова страна, но е напълно по силите му да се заеме с памперсите или алгебрата.

ВЕЗНИ – Създава впечатление на човек с мек характер, но възпитава децата си строго. Мечтае наследникът му да стане необикновен, изтъкнат човек. Старае се да му даде всестранно образование, дава му свобода за творчество и действие. Обича да изпълнява ролята на учител, партньор и съдия, който знае какво ще стане в бъдеще.

СКОРПИОН – Бащата Скорпион може да избере за детето си метода на диктата, при което изобщо не се приемат възражения. Дълбоко в душата си Скорпионът е много привързан към потомството си, а ако показва строгост, то е само “заради реда”. По такъв начин се завоюва доверието на детето и сърцето му и то до такава степен, че майката да започне да ревнува.

СТРЕЛЕЦ – За него ролята на баща е тежко и неразбираемо задължение. Той може както искрено и дълбоко да изрази своите чувства към детето си, така и бързо да махне с ръка, ако започнат да го занимават с някакъв проблем, свързан с малкото създание. Винаги иска най-доброто, но се увлича, разпилява се и в действията му няма да съзрете ред и план. Чувство за дълг, отговорност, упоритост, системен труд и грижовност – за Стрелеца това са трудни задачи. По-лесно започва да се оправя, когато децата са вече големи. Добре е да има син, защото той може да му стане приятел и другар.

КОЗИРОГ – Гледа сериозно на проблемите на възпитанието. Поставя пред детето цели и задачи, понякога действа сухо, оправдавайки поведението си с това, че животът е суров и прозаичен. Дълбоко в душата си е признателен на детето си и е искрен с него. Бащата се учи от детето си, а детето – от баща си. Но тук е важно едно обстоятелство – дали раждането на детето е влизало в плановете на Козирога. Ако той го е искал, става идеален баща, възпитател, по-възрастен приятел. Ако не, детето за него е пречка и той винаги ще намери начин да изразява претенции към него.

ВОДОЛЕЙ – Опитва се да възпитава у детето си широта на възгледи и разнообразие на интересите. В отношенията с децата е хладен, но това е неговият стил на поведение. Има една важна особеност – умее да обича детето си, без да афишира това, ръководен от постъпките му. Не го притиска, но му обяснява своята правота, като едновременно с това остава за него по-голям приятел и другар. Водолеят мисли логично и изхожда от доводите на разума, а за детското сърце такова общуване е суховато и неемоционално.

РИБИ – Обича децата и често ги глези, може да съчетава необяснима придирчивост с безотговорно отношение към тях, а понякога това води до неприятни последствия. Възпитанието при него е процес, който се развива от само себе си. Ако се заеме да изпълнява родителския си дълг, прави това твърде безсистемно, което може да обърка неукрепналото мислене на малкия човек. Но от друга страна, той винаги ще разбере, какво става в душата на детето, затова най-важното е да не му разрешавате да глези децата, защото самият той ще стане част от тяхното общество. Въпреки това, този мъж не е никак лекомислен, той знае как да направи добро на детето си и ще се постарае в то да е щастливо и осигурено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

« »

Scroll to top