Какво представлява Асцендента?

януари 4 | , , , ,

Астрологическият знак, който в момента на раждането се е намирал на източният хоризонт се нарича Изгряващ знак или Асцендент. В отличие от слънчевият знак (или така нареченият зодиакален знак), който се определя от месеца на раждане, Асцендента се определя от часа и географското местонахождение в момента на раждането. Поради факта, че земята се върти около собствената си ос, изгряващият знак се променя приблизително всеки два часа. Този знак определя психологическата мотивация на човека, която го води през живота. Разликата между слънчевият знак и Асцендента се състои основно в това, че слънчевият знак определя външното поведение на човека, или основно това което ние показваме пред другите хора, докато характеристиките на Асцендента са скрити и са известни само на тесен кръг хора – тези които ни познават съвсем отблизо, родители, мъж, жена и т.н.

Асцендента е фактически тази фокусна точка в човека, през която се пречупва всичко, така че той до голяма степен определя начина по който ние възприемаме външният свят и това към какво се стремим в живота. Той разкрива самите основи на нашата личност и добре обрисува начина, по който човекът ще се развива и адаптира към жизнените обстоятелства. Тъй като Асцендентът е свързан с източният хоризонт, то може да се даде сравнение между него и изгрева. Тъй както по време на изгрева Слънцето постепенно осветява тъмният дотогава ландшафт на земята, то така и Асцендента постепенно хвърля светлина върху подсъзнателните и тъмни области в сложната човешка психология.

Планетите, които в момента на раждането са се намирали непосредствено под хоризонта и още не са “изгряли”, се разположени в първи астрологически дом в астрологическата карта, а тези разположени непосредствено над хоризонта се намират в последния 12-ти астрологически дом. Колкото по-близо се намират такива планети до линията на хоризонта, толкова по-голямо значение имат те в рождената карта на човека. Ако човек има такива планети в своята карта, които са разположени на не повече от 8-10 градуса от хоризонта, било то под или над него, то тогава те са в съвпад с Асцендента и тяхното значение при оформянето на личността на човека играе решаваща роля. Разликата е само в това, че характеристиките на дадените планети в 1-ви дом са много по-видими, докато тези разположени в 12-ти дом оказват силно влияние на човека но повече на подсъзнателно ниво.

В наши дни повечето хора знаят своят слънчев знак, който се определя от датата на раждане. Например почти всеки знае, че хората родени между 21 април и 20 март са родени под знака на Овен, тези родени между 21 април и 21 май са Телци и т.н. Повечето хора са чели и знаят в общи линии какво би трябвало да представляват Телците, Овните, Близнаците и т.н. Поради тази причина, доста хора съзнателно или подсъзнателно до известна степен променят поведението си за да се впишат в съществуващият стереотип относно определените зодии. Това обаче, което повечето хора не знаят е, че тяхната психологическа мотивация (Асцендент) може да бъде доста различна от тяхното поведение пред другите хора (Слънчев знак). За да се изчисли обаче Асцендента е нужен часът и мястото на раждане. В Интернет има достатъчно безплатни програми, които биха могли да изчислят Асцендента ви, при положение че въведете тази информация. Някои от тях са посочени на моята страница в раздела линкове. Въпросът е обаче как да се изтълкува правилно изчислената карта, тъй като компютрите в наши дни все още се учат как да дават правилни тълкувания, когато става въпрос за милиони комбинации. Може да минат още много години, преди един компютър да може да даде едно правдиво и непротиворечащо си тълкувание на една астрологическа карта.

Слънчевият знак се определя лесно, понеже той зависи само от датата на раждането, която в повечето случаи е известна на всички. Приятелите и познатите ни, ни познават основно на базата на слънчевият ни знак, защото това е лицето или фасадата, което ние показваме пред света. Например, ако някой е роден под зодия Телец, то приятелите и познатите му ще го познават като практичен, реалистичен и търпелив човек. Но тъй като психологическата мотивация на човека е нещо много лично, то качествата подсказани от изгряващият знак ще бъдат известни само на много тесен кръг от хора, които го познават много добре – жена, деца, родители и т.н.  Ако в случая който дадохме по-горе въпросният човек има изгряващ знак Скорпион, например, то тази търпеливост и практичност ще са само фасадата на едно военно училище, вътре в което ще се водят битки, ще се разгарят страсти, и ще се завземат крепости. Тези действия обаче ще се развиват на един много личен план и може да не станат известни на голяма част от хората, които просто познават този човек сравнително повърхностно.

Ако мога да си позволя тук едно сравнение между един човек и един автомобил, то слънчевият знак (или така наречената зодия) ще опише как изглежда този автомобил на външен вид – марката, цвета на колата, регистрационният номер и т.н. За да се види обаче Асцендента, трябва да се отвори капака и да се види двигателят – този който привежда колата в движение. Вижда се, че колата може да изглежда много модерна и мощна, но да има слаб двигател и обратното. Идеалната ситуация се получава тогава, когато човекът успява (например с помощта на астрологията) да обедени в себе си и да интегрира хармонично принципите и на слънчевия, и на изгряващия си знак, което в резултат дава хармонично развити и балансирани личности.

Любомир Червенков
Професионален астролог
www.Lubomir.name/bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

« »

Scroll to top