Зодия Стрелец – детски хороскоп

декември 11 |

Вгледайте се добре във вашата дъщеричка Стрелец. Ето я, размахва сърчицето си за поздрав към вас като дружелюбно овчарско куче. Синчето ви Стрелец го размахва също тъй ентусиазирано с отчаяно желание да го харесват такъв, какъвто е. Когато хората не отвърнат на техният поздрав, сърчицата им клюмват разочаровани.

Стрелците са щастливи и игриви миниатюрни малки клоуни, които се смеят със сълзи в очите, бъдат ли отблъснати. Дори бебетата проявяват слънчевата си природа и дружелюбие. Юпитеровото бебче ще реве, ако го оставите само, но закарайте само количката му в стая където възрастните се смеят и разговарят и то ще заспи доволно. Сънищата му ще бъдат още по-сладки, обвити в уютната, позната атмосфера на любящи и щастливи хора. По-късно ще се отчужди малко от семейните връзки, но докато е мъничко се нуждае от сигурността на човешките миризми, гледки и звуци също както и на новороденото кутре му трябва един от старите ви пуловери, за да се омотае уютно в него. Ако юпитеровото дете не получи подобен, близък човешки контакт, то ще се затвори в себе си и ще придобие известна склонност към сарказъм. Тогава ще си намери заместител. Може да е одеалце, мека възглавничка или рошаво мече с поразкъсани уши и вече без нос, но те ще му създават чувство за сигурност. И все пак детето би предпочело вас.

Момченцето Стрелец разкрива веселата си природа на щастливец, като скита из гората босоного, подсвирква си безгрижно, понесло самоделната въдица и буркан с червеи. Вярното му куче го следва подире, а то самото разговаря с всеки срещнат. Тая непосредственост на Стрелците като малки не ги напуска и по-късно. Момиченцето, управлявано от Юпитер, често е буйно и палаво и в юношеска възраст постоянно се нуждае от напомняне да се държи като “дама”. Ала тези момичета и момчета си имат собствена представа за облика на “малката дама” и “малкият джентълмен”. В основата е заложена честността. Голата, не украсена и рязка честност. Те я усъвършенствуват до изкуство и очакват да я видят у вас също, иначе…..Иначе какво? Иначе ще откажат да бъдат послушни малки слуги, кротко подчиняващи се на всеки родителски каприз.

Вашият авторитет е добра цел за откровено и любопитна проучване от страна на детето Стрелец. То ще се предаде с достойнство, ако се убеди, че зад командите ви има логика. Родителските заповеди ще бъдат най-напред анализирани от будната му и разумна мисъл и в случай че не получите високи оценки на този тест, ще останете с пръст в уста. Вие ще размахвате пред него своя авторитет или пръчка, а то ще размахва насреща ви вродената си честност и дързост. Ако действате с почтени средства и сте справедлив, детето, управлявано от Юпитер, ще се научи да уважава правилата ви. Нужно е да бъдете твърд, когато знаете, че сте прав, и да му изтъкнете разумен и солиден довод. В случай че грешите, ще трябва да признаете грешката си, като изповядате открито, че сте сглупили. Нека си го кажем, много пъти родителите изискват подчинение на правила, които са създали повече за собствено удобство, отколкото за благото на детето. Но ако то е Стрелец, ще се подуши подобна непочтеност от цял километър – ноздрите му ще затрептят като на куче птичар, а мускулите му ще заиграят от гняв, подкрепен от справедливо възмущение. По-добре спокойно му обяснявайте всичките си нареждания и заръки, в противен случай доста тояги ще счупите, преди юпитеровата упоритост пред лицето на несправедливото наказание да покаже някакви белези на отслабване.

Една често използвана фраза от майките на роденото през декември е :”Който много знае, бързо остарява”. Любопитството на Стрелците няма край. Те започват деня с разпитване и заспиват с въпрос на устните. Докато са много мънички – току-що са проговорили и изучават големият свят, въпросите им ще бъдат:”Защо не бива да се пипа печката?”, “Защо ще ми опадат зъбките, ако ям много бонбони?”, “Защо Дядо Коледа трябва да получи писмо, след като е такъв вълшебник?”, “Защо татко ти намигна, когато говорехте за втори меден месец, и какъв е тоя месец дето се прави от мед?”.Въпросите не секват ноти по време на обяд, нито следобед, нито на вечеря. “Защо татко казва, че дядо се е накокошинил? Той да не е кокошка?”, “Как тъй пиленцето ти каза, че аз съм изял сладките? То защо никога не ми говори на мен, а все на теб?”

Сами виждате, че повечето от въпросите на малките Стрелци целят да изобличат лицемерието, заучените твърдения, а понякога и чистата измама, която им пробутват възрастните. Няма да има много полза, ако се ядосате и креснете :”Мирувай най-сетне! Ако още веднъж кажеш “защо” ще те напляскам. Вече да не я чувам тая дума”. И тогава вече с ясното си гласче малкият Стрелец ще ви забие въпроса право между веждите: “Ама защо?”.

По-късно, когато тя или той порасне, вече ще ви пита други неща. “Защо трябва да се прибирам в определен час, когато ти твърдиш, че ми имаш доверие?”, “Защо да е важно какво си мислят хората? Нима хората те интересуват повече, отколкото аз?” Този въпрос си го бива. По-добре упражнявайте отговора за него, докато малкото е още в пелениките. Юношата Стрелец никога няма да преглътне вашите правила, ако те се основават повече на общоприетите норми, отколкото на грижата за неговото добро. Съществуват подходящи, разумни и логични отговори, подкрепящи вашето настояване той да съблюдава законите на обществото. Те спират до репутацията и до скъпоценната и стойност, но погрижете се да ги из репетирате добре, тъй че да прозвучат искрено и достоверно.

Старата поговорка “Малки деца – малки ядове, големи деца – големи ядове” сякаш е създадена точно за Стрелеца. При него тя важи без изключение. Това дете е твърде непохватно, ако не и направо тромаво. Дръжте винаги в аптечката бинт и йод. Малките Стрелци постоянно ви пречат и ви се мотаят в краката, докато бършете прах или чистите с прахосмукачката. Със същият успех те спъват и всичките ви добри намерения. Постоянно сте с наранен пръст или с наранено самочувствие. Но това е нищо в сравнение с реалната опасност един ден дъщеря ви и синът ви, родени под знака на Стрелеца да раняват често сърцето ви. Нейната или неговата силна потребност от свобода, включва и свобода от семейна обвързаност, тъй че тези деца ще се отделят от вас твърде рано, като рядко ще се обаждат по телефона или ще пишат писма. Това може да причини не малко болезнени усещания. Най-добрата профилактика за родителя в тази насока е той да съумее да спечели уважението на детето си Стрелец още в ранна възраст със своето чувство за чест и толерантност. В случай че е тесногръд и изпълнен с предразсъдъци, ще вижда детето си само по празници, ако изобщо го вижда. Въздържайте се да мерите неговите приятели с друг аршин, освен с истинските им качества, докажете, че вярвате в почтеността на своето дете и в мечтите му, и тогава то често ще се връща вкъщи, за да поднови любовта си, и отново ще гази по краката ви, но не и по сърцето ви.

Иначе ще си стои надалеч със своето одеялце, възглавничка или мече под формата на нови приятели, които го приемат какъвто е и вярват в него.
Бъдете подготвени, че при неговата неподатливост любовта твърде рано ще завърти главата му. Момичетата вероятно няма да се задълбочат, те просто ще изпитат своята женственост, но в случай, че правилното родителското отношение ги предпази от необходимостта да търсят в срещите едно спасително средство за сигурност. На момчетата може би ще е полезно да се изнесат няколко лекции по въпроса с птичките и пчеличките. Ден профилактика струва колкото година лечение.
Учете тези деца на икономичност. Те ще харчат парите, сякаш са хартия защото вече са установили, че тъкмо от това са направени. Трябва да свикнат, че похарчат ли джобните си, други няма да има скоро. Не им запушвайте финансовите дупки. Ако си пропилеят парите за обяд за комикси да си носят до края на седмицата в училище сандвичи с масло и мармалад.

Най-често децата и от двата пола обичат училището. Тяхната разностранна интелигентност и огромното любопитство ще превърнат учението в забавна игра, стига живият им интерес да не бъде помрачен от досадна и отегчителна рутинност и прекалена настойчивост за строги правила и сковани учебни навици. Колкото по-прогресивно става образованието, толкова по-добри и щастливи ученици ще бъдат тези деца. Те са неподвижни по природа и изискването да стоят продължително време на едно място или задушаването на буйното им въображение скоро би угасило техния плам, понякога завинаги. Децата Стрелци попаднали на учители, които са прекалено строги, нетолерантни или преподават без въображение, често проявяват желание да напуснат училище и да започнат работа.
Законите на честта действуват много успешно при младите Стрелци. Юпитеровото дете никога няма да прибегне до измама, ако вярват в неговата честност. В противен случай ще реши, че е все едно. Щом никой не му вярва, защо да се старае?

Възможно е да се зароди дълбок и много сериозен интерес към религията. Това са момчетата и момичетата, които решават в крехка възраст да станат свещеници, монахини, равини или мисионери в чужда страна. С възрастта те започват да поставят догмите под въпрос. Случва се да променят вярата си и църковната принадлежност във вечното си търсене на истината. Корпусът на мира неизменно привлича юношите Стрелци. Харесва им идеята да видят широкият свят и възможността да приложат идеализма си на практика. Един Стрелец без кауза е като куче без кокал за гризане. Борбата за каузите развива неговата сила. А известно е, че като няма кокал, кутрето разкъсва дивана или фотьойла до неузнаваемост. По същият начин и юношата Стрелец, останал без кауза, може с такъв плам и фанатизъм да разпердушини идеите си, че безвъзвратно да погуби своето бъдеще.

Очите му са приковани доверчиво към звездите и не е изключено да се препъне веднъж-дваж, защото не е забелязал камъните по пътеката. Той е независим и честен малък Стрелец. Осигурете му пространство да се упражнява с лъка си. На него му е нужно да усети тревата по босите си крака и дъжда върху лицето си, да опече мечтите си на силната и топла слънчева светлина. И ето го, размахва ви за поздрав щастливото си, оптимистично младо сърце. Отвърнете на поздрава му с весело доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

« »

Scroll to top