Детето козирог

август 6 | ,

Ако сте от онези хора, които майките мразят заради твърдението им, че всички новородени изглеждат като старци в умален вид, то поне за бебето Козирог може по-спокойно да изкажете подобно мнение. В този случай майките няма да се опълчат яростно срещу вас. Мъничките Козирози действително наподобяват Миниатюрни столетници. Те изглеждат стари на младини и млади на старини.
Дребничкото сбръчкано като сушена слива личице в бебешка количка един ден ще се изглади и Козирогът ще има кожа като на праскова дълго след като неговите връстници се съсухрят. Навярно това има нещо общо с факта, че се ражда през януари, когато едната година си отива, а другата настъпва. Странното превъплъщение напомня за стареца с неговото набраздено от грижи лице, застанал редом до новогодишното бебе със свежо, ухаещо на сапун личице.
Ако имате дете Козирог, ще забележите тази нарушена последователност много скоро. Още от ранно детство вашето дете Козирог ще ви смущава с необикновената си зрялост. Ако му кажете нещо закачливо и глезено, като например:” Да даде ли мама на бебчо да папка бонче?”, то ще ви измери с такъв сериозен поглед, сякаш се чуди как може да сте толкова глупава. За един средно интелигентен родител едва ли са нужни много такива погледи, за да се откаже да говори с детето си на бебешки език.
В юношеските години Козирозите имат определени вкусове, на които държат, но не желаят да вдигат шум, за да ги изразят. Вашето дете няма да изпадне в ярост и да преобърне супата си, но ясно ще ви даде да разберете, че нещо не му харесва. Една майка може да усеща смътно, че губи контрол над малкия Козирог, но ще и е трудно да установи истинската причина за упорството му. Това дете я кара да се чувства……да, кара а да се чувства глупава и непоследователна. Нека си го кажем открито – чувства се така, сякаш тя е детето, а не родителят.
Детето Козирог не е от онези, които лесно се отказват от нещо или бързо се прилъгват. Ще пълзи или щъпурка устремено към мястото, което иска да стигне. Имате чувството, че докато сте му сменяли пелените, в малката му главичка се е родил план, който в момента то изпълнява Ако не друго, поне е съвсем категорично в намеренията си и не се смущава да изрази своите желания. На вас това ви е напълно ясно. То просто ще очаква отговора ви. Ами ако кажете “не”? Стига да не е нещо особено важно, детето вероятно ще приеме разочарованието без сцени и сълзи. А ако е решило на всяка цена да постигне желанието си, ще го постигне по всякакъв начин. Вашето не, едва ли ще го разколебае. То няма да се бори срещу вас, просто ще пренебрегне решението ви и ще печели време докато накрая ви изтощи и вие се предадете.
Растейки, детето Козирог ще започне да организира живота си в строг режим. Ще си подрежда прилежно играчките и ще се дразни, ако му ги размествате. Ако е типично сатурново дете, то лесно ще се приучи да сяда на гърненцето и да яде в определени часове – не е нужно да го прилъгвате с разни хитрости. От най-ранна възраст тези момченца и момиченца предпочитат семейната среда. С удоволствие ще отидат на разходка с мама и татко или ще си останат у дома и ще слушат разговорите на възрастните, вместо да палуват на улицата с връстниците си. Те рядко участват в лудориите на кварталната банда. Вероятно ще имат няколко добри приятелчета и един най-близък приятел или приятелка, с когото да споделят тайните си.
За младия Козирог училището няма да представлява бойно поле. Той ще се справя лесно с уроците, освен асцедентът му е конфликтен или Луната е в неблагоприятна позиция при раждането му. Щом се върне в къщи, ще си окачи палтото и незабавно ще седне да си научи за другия ден. Ако е истински Козирог, преди да се отдаде на безгрижни игри, ще гледа да си напише домашните.
Когато вече е готов за развлечения, формата на игра често ще е да се преструва на възрастен. Момиченцата обичат да обличат роклите на майките си. Ето например то ще ви предложи: “Ти ще си детето, а аз майката”, при което ще почувствате известно неудобство, като видите колко убедително се държи в тази разменена роля. Няма да ви е много забавно, ако трябва да седите в кошарката и да гукате, докато малката ви дъщеря, надянала на нослето си огромни очила, обула обувките ви с токчета и сложила на вратлето си перлите ви, гледа важно, важно и казва твърдо: “Мирувай или ще те сложа да спиш, без да вечеряш”. Струва ми се, че ще побързате да прекратите тази игра или тя, току-виж, наистина ви сложила да спите. Малките Козлета често си играят на майки и бащи с домашните си животни и се вживяват в тази си роля. Момченцата обичат да си представят, че са учители, доктори, началници на железниците или татковци. Когато малкият ви син облече балтона на баща си и захапе лулата му, едва ще се въздържите да не му поръчате да отскочи с колата до супермаркета за яйца, докато не ви дойде на ума, че освен тротинетката друго не може да кара, а и от нея често пада и ожулва коленете. Децата Козирози обичат също така да рисуват моливи и водни бои и да слушат музика, но едва ли ще си губят времето с безцелни игри. Често се оказват изцяло погълнати от някакво практическо занимание. Резултатът може да е красива, макар и недостатъчно дебела кухненска ръкавица или малко разкривена кутия за моливи, но ще е нещо с полезно предназначение. Трябва да ги насърчавате да играят на открито, защото те не търсят слънцето и въздуха с особен ентусиазъм, макар, че се нуждаят от тях, за да им издухва от главичките мрачните сатурнови паяжинки.
На учителите им е приятно да обучават децата Козирози, макар, че понякога губят търпение от тяхното бавно, но упорито заучаване на материала. И все пак рядко се оплакват от несериозна мечтателност или небрежност към учението. След като са усвоили основата, тези младежи напредват успешно в науката. Те не схващат особено бързо и не се нареждат сред блестящите ученици, ала са задълбочени и се концентрират. Сатурновата дарба за съсредоточаване е ценна – от нея идват награди и високи бележки.
Когато вашето дете Козирог донесе бележник, където в графата “Поведение” пише “Послушен, ученолюбив и сериозен”, но по-нататък е отбелязано, че “отказва да участва в училищни дискусии, рецитали, проявява плахост, липсва му самоувереност и не е общителен”, вие ще се обезпокоите, че сте отгледали един саможив книжен плъх, едно безнадеждно антисоциално същество. Но ето че някой ден ще ви каже мимоходом, че на другата сутрин трябва да е рано в училище, за да води проверката. “Защо ти ще водиш проверката?”, питате вие. Отговорът ще ви смае:”Защото съм председател на класа”. А когато възкликнете “Но защо не си ни казал досега?”, той ще отвърне скромно”О, нима е толкова важно!” Но ще се изчерви от доволство. Това държание ще е характерно за целият му живот нататък. На вид по-муден от останалите, набеден в необщителност и дори за “черна овца”, накрая неминуемо ще го видите застанал начело, тъй като вроденото му чувство за отговорност вдъхва доверие у всички. На Козирозите възлагат да охраняват съкровища и да водят протоколи, докато шумните компаньони мечтаят и се развличат. Него не го блазнят мечти и развлечения. Той търси единствено уважение и авторитет.
Случва се някой малък Козирог да налага на приятелчетата или по-малките братя и сестри упоритата си воля, което понякога може да прерасне в детска жестокост, но много по-обичайно е децата Козирози да се подчиняват на околните, чийто зодии са по-властни. Често възникват ситуации, когато братята и сестрите им ги командват, и у вас може да се породи опасение, че към тях се проявява несправедливост. Не се тревожете! Козирогът умее да си защитава интересите. Познавам едно момиченце Козирог, което изцяло се подчинява на по-голямата си и по-агресивна сестра Стрелец. То изпълнява командите на огнената личност с търпението на земните зодии, никога не възразява и не спори. Но ако по-голямата сестра прекали със заповедите, току-виж изчезнали обувките и, четката и за коса или любимият и пуловер. След време те ще се намерят, но така и никой от семейството няма да узнае как и къде са били потънали. Сестрата команджийка вече се държи по-внимателно. Не подценявайте сатурновия инстинкт за самосъхранение. И така, резултатът е изравнен.
Малките Козлета са стеснителни пред другия пол, но интересът им към него е силен. Ще чуете забележки като “Момчетата са пъзльовци” или “Момичетата са подлярки”, но наближи ли Денят на благодарността, те стават все по-развълнувани и изпращат десетки картички, подписани “Познай от кого”. По отношение на романтичните изживявания пубертетът може да бъде мъчителен. Ще имат нужда от внимателни напътствия и насърчение, когато започнат любовните срещи.
Щастие е да си родител на момиче или момче, родено през януари. С много малки изключения е дар божи. Стига да не го предизвикате с прекалена неделикатност /тогава ще ми накара да се опомните с някоя остра реплика или студен тон/, детето Козирог е мека душичка – като бухтите, които са му втръснали. Ако чуе, че не ви стигат няколко лева да платите наема, с готовност ще ви даде от касичката си. Учтиво е с по-възрастните и ще се вслушва в думите им, без изрично да изискват това от него, освен в редките случаи, когато се заинати. То ще върши и най-черната работа, ще е сериозно загрижено за бъдещето си, макар и често да трябва да му напомняте да си мие ушите. Ще е привързано към дом и семейство с всеотдайност и рядко ще се чудите къде е. Повечето време ще е около вас – за него това е удоволствие. Има си своите светли, солидни и практични мечти. Не де безпокойте, ако се присмее на Спящата красавица или Снежанка. Когато остареете и косите ви посивеят, а безразсъдството на младото поколение ви кара да се чувствате самотни и объркани, вашият син или дъщеря Козирог най-искрено ще почетат мъдростта на годините ви. Най-чистосърдечно ще ви канят да им гостувате или пък да живеете с тях. Сякаш младежът Козирог казва на целият свят – този път не е игра :” Добре, сега аз ще съм майката /или бащата/ , а ти ще си детето. Ти ме отгледа с любов. Сега аз ще се грижа за теб.” Това не е приказка – а Ханс Кристиян Андерсен едва ли би измислил по-щастлив край.

One Response to Детето козирог

  1. Parvoleta Pavlova каза:

    отлично!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

« »

Scroll to top